Sziasztok!
Nemrég megtörtem az "átkom", ismét nekifogtam a főzésnek, ami nagyon bonyolult és nehéz dolog tud lenni. A sütés az igen, az sokkal közelebb áll hozzám, de nem lehet sütikből élni létezésem végéig, ugye? :) Szóval úgy döntöttem megpróbálkozom valami egyszerűvel. Hamar elkészültek és sikert arattak.
1. Grízgombóc leves
Bevallom őszintén, ettől féltem a legjobban, habár szerintem ez az egyik legegyszerűbb pontja a menünek. Semmi nagy ördöngösség, bárki meg tudja csinálni, ha akarja.
Hozzávalók:
- 2db. Knorr/Maggie tyúkhúsleves kocka (a sima Tescos is jó hozzá)
- 2db. Knorr/Maggie tyúkhúsleves kocka (a sima Tescos is jó hozzá)
- 1 db. sárgarépa (egy nagyobb vagy két kisebb)
- 1 db. fehérrépa
- 1 tojás
- 4 dkg búzadara
- 2 e.k. olaj
A hivatalos recept a leves lé részét írja első pontnak, szerintem a grízgombóc részével kellene, mert annak pihennie is kell. Szóval, fogom a tojást, és a fehérjét kemény habbá verem. Ha tényleg kemény a hab jöhet a búzadara, a tojás sárgája és az olaj. Itt azt írta nekem, hogy húsz percre tegyem a hűtőbe, ezzel rontottam a gombócok alapjának állagán, szóval szerintem öt perc elég lehet neki, különben kiszárad. Ha megesne ez a probléma, én tettem hozzá még egy tojást és így jó volt. Még tennék ide egy megjegyzést: Nekem irdatlan sok gombóc jött ki ebből, ha nem telhetetlen a család, használhatunk kevesebbet is a mennyiségekből (nem a felét, de kevesebbet).
A répákat szeleteljük ezután fel, minél vékonyabbra annál hamarabb megpuhul. Én lekövettem azt a hibát, hogy a gombócokat hagytam a végére, és a zöldségek szétfőttek, tehát jobb megcserélni a kettőt. Aki gyorsabban, biztos kézzel karikáz az felteheti a levest főni és utána láthat neki a szeletelésnek.
A leveshez én másfél liter vizet tettem fel a két kockához, de a gombócok a főzésen túl is szívnak el belőle majd vizet, szóval figyelni kell, hogy nagyjából egy liter víz maradjon a végére is.
A végeredmény, hogy a zöldségek, a gombóc és velük együtt a lé szépen összefőtt. A gombócnál figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert szétesve nagyon elcsúnyítja az összképet. :)
2. Lazac megsütve kukoricás rizzsel
Hozzávalók:
- 2 db. (~18 dkg/szelet) lazacfilé
- só, bors, kakukkfű, rozmaring
- olaj
- diónyi vaj
A főétel sem nehezebb, mint a leves, sőt, könnyebben boldogultam a hallal, mint a grízgombócokkal ^^ Az egész legelején megcsináltam a gyorsrizst, majd mikor megfőtt egy tálba öntve összekevertem a konzerv kukoricámmal. Ha nem főzöd túl a rizst, nincs probléma.
A lazacot jó alaposan megmossuk (megj.: én Lidl-ös előre csomagolt, de friss szeleteket vettem), aztán az egyik felét megsózzuk. A másik oldalára került a só, bors, kakukkfű és rozmaring. Féltem, hogy túlfűszerezem vagy kevés lesz, de a bors sikeresen megborult, igaz, nem vészesen, viszont nem ártott neki, hogy több került rá, mint elsőre terveztem. Egy-egy (nagyobb) csipettel tettem mindenből, ha valaki fűszeresebben szereti még tehet rá többet is, nem árt meg neki.
Serpenyőben az olajat felhevítjük és a fűszeresebb oldalával tesszük bele a halat. Kb. 4 perc kell neki, utána megfordítjuk. A diónyi vajat mellédobva 2-3 perc kell még neki, de ha valaki jobban átsütve szereti figyelve rá adhat neki még pár percet. Melegen tálalható. :)
3. Brownie
Hozzávalók:
- 9 e.k. liszt
- 4 e.k. kakaó (nem a cukrozott, hanem a "macskás" Szerencsi-félék)
- 9 e.k. cukor
- 2 tojás
- 7 e.k. tej (nekem a végén olyan 10-11 kanálnyi lett belőle)
- 7 e.k. olaj
A recept szerint az összes hozzávalót összekeverjük, nincs elkülönítgetés, hanem egybe, sorban mindent. Nekem a 7 evőkanál tej kevés volt, nagyon ragadt a massza, szóval úgy meglöttyintettem felette még a tejes dobozt, avval jobb lett, könnyebben ki tudtam önteni a tálból.
Kisebb tepsibe sütőpapírt teszünk, vagy kivajazzuk és lisztezünk. A masszával együtt a ~180°C-os sütőbe tesszük (gázsütőnk van, ott 3-4 közé szoktam tenni általában). Nagyjából 10 percre hagytam bent, a recept nyolcat írt, de kellett a tíz. Villával megnézzük ragad-e még a közepe, ha nem akkor kivehetjük (ha ráragad a villára nem jó, ha simán lejön róla akkor jó). Azt írták, hogy akkor jó, ha ragacsos a közepe, de szerintem úgy nem olyan jó, bár kinek, hogyan tetszik. Lekvárral lehet tálalni, de önmagában is finom. Kihűlés után is jó, de néhány másodperc mikróval puhul, melegszik és isteni. :)
Ez a süti hasonlít a fahéjas-csokikockámra, nem nőtt meg annyira és ízre is hasonló, szóval ha a mindmegette.hu-s csokikockát valaki próbálta annak ismerős lesz a végeredmény.
Ezeket alkottam múltkor, nagyjából 2 órámba telt minden, várakozással együtt. Képek sajnos nem készültek, mert először késésben voltam, utána meg a főkóstolóm megette őket, de az ő véleménye abszolút pozitív lett. Ha bármelyik elkészülne, és kép is akadna róla, szívesen fogadom. :)
Jó étvágyat mindenkinek így ebédidőben! ^^
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése